Het doel van de dissertatie van David Gast is: het onderzoeken in hoeverre voedingssupplementen (vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren) in de praktijk gebruikt kunnen worden als interventie voor... Show moreHet doel van de dissertatie van David Gast is: het onderzoeken in hoeverre voedingssupplementen (vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren) in de praktijk gebruikt kunnen worden als interventie voor het verminderen van agressief gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking (Chapter 1). Daartoe zijn verschillende studies verricht, te beginnen met een onderzoek naar de kwaliteit van voedingspatroon(Chapter 2). De tweede studie is een focusgroep onderzoek, waarin wordt onderzocht in hoeverre professionals en cliënten in de gehandicaptenzorg een interventie met voedingssupplementen accepteren als interventie voor moeilijk verstaanbaar gedrag (Chapter 3). De derde en vierde studies zijn RCT’s waarin het effect van voedingssupplementen wordt onderzocht op agressief gedrag bij respectievelijk gedetineerden (Chapter 4), en mensen met een verstandelijke beperking (Chapter 5). Het laatste onderzoek (Chapter 6) is een meta-analyse van de door ons gevonden studies naar het effect van een interventie met multivitaminen- mineralen op agressief gedrag. Om toekomstig onderzoek met voedingssupplementen in een kwetsbare populatie te faciliteren hebben we de door ons geleerde lessen geordend en van kanttekeningen voorzien (Chapter 7). Tot slot volgt een samenvatting en algemene discussie over de inhoud van de dissertatie (Chapter 8). Show less
The overall aim of this thesis was to gain a clearer picture of the prevalence of food insecurity in the Netherlands and its consequences for dietary quality and health. The studies included in... Show moreThe overall aim of this thesis was to gain a clearer picture of the prevalence of food insecurity in the Netherlands and its consequences for dietary quality and health. The studies included in this thesis provide potential targets for interventions aimed at reducing food insecurity among affected people and families in the Netherlands.Based on this thesis, we can conclude that a considerable number of people in the Netherlands experience food insecurity. The findings described in this thesis provide insight into the consequences: food insecurity is associated with obesity, poor physical and mental health, and poor dietary quality. Our results also illuminate the role of sociodemographic and lifestyle factors, psychosocial factors and the food environment in these associations. In addition, our findings offer a clearer understanding of the perceived needs, perceptions and barriers regarding healthy eating among people at risk of experiencing food insecurity, as well as suggesting potential interventions. This thesis has shown that the issue of food insecurity needs to be better recognized and addressed in the Netherlands, for example through the development and implementation of population-based and risk group-based interventions for which appropriate screening and targeted interventions should be further explored. Show less